In 2013 werden 5.612 sociale leningen toegekend door het Vlaams Woningfonds (VWF) en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Gwenny De Vroe (Open VLD) heeft opgevraagd bij Vlaams minister Freya Van den Bossche (SP.A). Van de 5.612 sociale leningen gingen er 1.394 naar alleenstaanden zonder kinderen.
De cijfers raakten vandaag bekend in de marge van de discussie over het tekort aan middelen bij het VWF en de VMSW. Uit de cijfers die Gwenny De Vroe opvroeg, blijkt dat er in 2013 in totaal 5.612 leningen zijn toegekend. De provincie Antwerpen kent het grootste aantal sociale leningen toe met 1776, Vlaams-Brabant het kleinste met 524 leningen.
Minister Van den Bossche schrijft de toenemende vraag naar sociale woningen toe aan de economische crisis en het feit dat veel mensen minder makkelijk aan een lening geraken bij de banken.
Vlaams Parlementslid De Vroe ziet nog aanvullende oorzaken voor de grote vraag naar sociale leningen in 2013. "Ten eerste kon het leningsbedrag tot 100 procent van de waarde van een woning ontleend worden, in tegenstelling tot banken die terughoudend reageerden om hypothecaire kredieten toe te kennen en een aanzienlijk voorschot eisen. Een tweede reden is de historisch lage rentevoet in de geschiedenis van de Vlaamse sociale leningen. Vorig jaar kon een aanvrager een sociale lening aanvragen tegen een rentevoet van 1,1 procent. Geen enkele bank kon daar tegenop", aldus De Vroe.
Voorts blijkt uit de cijfers dat de gemiddelde toegekende lening 153.000 euro bedroeg. "Toch hadden 1.654 ontleners een betalingsachterstand. Daarvan had bijna één derde een betalingsachterstand van meer dan 3 maanden. Dat heeft geleid tot gedwongen verkoop van acht woningen. De oorzaak van wanbetalingen zijn werkverlies, hoge ziektekosten en onvoorziene kosten."