80% van de erkende dierenasielen krijgt 3.000 euro steun
05/06/2020Zomerse fotozoektocht in Kampenhout
19/06/2020
Personen met een handicap, ouders van kinderen met een handicap en sommige ouderen moeten nog steeds elk jaar een attest indienen om recht te hebben op extra dienstencheques aan het gunsttarief. Jaren geleden is nochtans beloofd om die administratieve last te schrappen en de procedure te automatiseren. Vlaams parlementslid Gwenny De Vroe (Open Vld) is het beu. "Dat Vlaanderen er na vijf jaar niet in slaagt om een automatische gegevensuitwisseling door te voeren, is kafka", zegt De Vroe.
Het aantal dienstencheques dat men kan aankopen aan het gunsttarief van 9 euro is beperkt tot 400 per jaar voor een individuele gebruiker en 800 per jaar voor een gezin. Maar er zijn een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld ook voor personen met een beperking, ouders van minderjarige kinder en met een beperking en oudere personen die een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden genieten. Die categorieën mogen per kalenderjaar 2.000 dienstencheques aan 9 euro bestellen.
Om in aanmerking te komen voor deze uitzondering moeten ze wel jaarlijks een attest van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) indienen bij het dienstenchequebedrijf Sodexo.
Open Vld-politica De Vroe dringt er al jaren op aan om die "overbodige papierlast" te schrappen. In 2015 beloofde toenmalig Vlaams minister voor Werk en Economie Philippe Muyters al om het verplichte jaarlijkse attest te vervangen door een automatische gegevensuitwisseling.
Maar vijf jaar later bestaat het verplichte attest nog steeds, zo leidt De Vroe af uit het antwoord op een vraag aan minister van Economie Hilde Crevits. "De volledige automatisering van de gegevensuitwisseling is momenteel nog niet geïmplementeerd in de dienstverlening van Sodexo", aldus De Vroe. "Begin 2017 werd de administratieve vereenvoudiging voor de bestaande gebruikers die door het VAPH erkend zijn, wél reeds doorgevoerd. Maar de volledige automatisering van de gegevensuitwisseling voor andere gebruikers is op vandaag nog niet geïmplementeerd", aldus De Vroe.