parallax background

“Eenvoudige en duidelijke sorteerboodschap”

30/03/2017
Onverdoofd slachten verboden vanaf 2019
29/03/2017
Woonlening voor 100% via verzekering
23/04/2017
 

Vorig jaar werd exact 14.675 ton gemengde plastics verzameld in Vlaanderen, meestal door gebruik van de roze zak. Zowat één op de drie Vlamingen sorteert vandaag al gemengd plastic. Tegen volgend jaar wil Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege die inzameling in heel Vlaanderen doortrekken. "Vijftien procent van de restfractie bestaat uit kunststof, door deze te recycleren verkleinen we onze afvalberg enorm", zegt ze.

Het inzamelen van gemengd plastic, dus plastic dat niet in de blauwe PMD-zak thuishoort zoals botervlootjes, plastic zakjes, groentenschaaltjes of bloempotjes, begon zo'n 25 jaar geleden via het containerpark. Sinds 2010, bij de invoering van de roze zak in sommige gemeenten, is de hoeveelheid ingezameld plastic enorm toegenomen. Vorig jaar werd bijna 15.000 ton gemengd plastic ingezameld, waarvan zo'n 97 procent kan worden gerecycleerd, zo blijkt uit cijfers van ECO-oh!, het enige recyclagebedrijf in ons land dat dit plastic verwerkt.

Momenteel lopen twee proefprojecten in Vlaanderen: eentje met de roze zak en eentje met de paarse zak, waarin mensen geen onderscheid meer moeten maken tussen wat in de PMD-zak mag en wat niet. "Tegen eind dit jaar wordt bekeken welke inzameling het vlotst verloopt en vanaf volgend jaar zal worden ingevoerd in de rest van Vlaanderen", aldus minister Schauvliege. "Inmiddels is ECO-oh! aan de slag gegaan met het gerecycleerd plastic en hebben zij een gamma aan straat- en tuinmeubilair ontwikkeld dat volledig is gemaakt uit gerecycleerd plastic. We moeten restplastic niet meer bekijken als afvalproduct maar als grondstof."

Coalitiepartner Open Vld reageert lichtjes verrast op de aankondiging van minister Schauvliege. "In het verleden was steeds sprake van 2019, wanneer ook de erkenning van FostPlus moet vernieuwd worden. Bovendien lopen de proefprojecten nog tot eind 2017. Maar als uit de evaluaties nu al blijkt dat de roze zak de beste optie is, verwelkomen we dat en scharen we ons daar achter. We staan achter de doelstelling van een betere inzameling van plastic", legt Vlaams parlementslid Gwenny De Vroe uit. De Vroe heeft altijd gepleit voor een "eenvoudige en duidelijke sorteerboodschap" en toonde zich daarom eerder ook al voorstander van een uitbreiding van de blauwe zak. Zeker in een stedelijke context is de invoering van een bijkomende roze zak volgens haar geen sinecure.


 
 

Schrijf u in op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door je in te schrijven op de nieuwsbrief.