Strengere regels voor afsteken van vuurwerk
30/01/2019Voorjaarsreceptie Open Vld
01/03/2019
De luchtkwaliteit is de afgelopen decennia sterk verbeterd, mede dankzij inspanningen van verschillende sectoren. De laatste jaren zien we echter een stagnatie maar er is natuurlijk nog een gedegen beleid nodig om dit nog te verbeteren gezien de vele vroegtijdige overlijdens en de economische kost van luchtvervuiling.
Midden januari 2019 lanceerde toenmalig minister van Omgeving Joke Schauvliege samen met de VMM de zogenaamde BelAir-app. Ondertussen werd die volgens de mediaberichtgeving intussen al meer dan 60.000 keer gedownload.
Deze applicatie moet weergeven hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit op ieder moment van de dag rond een bepaalde adres dat de gebruiker ingeeft. Helaas kopten vandaag (13 februari 2019) “Overal propere lucht volgens applicatie van de Vlaamse Overheid”.
De applicatie is blijkbaar niet zo nauwkeurig en precies als men tijdens de lancering liet uitschijnen, meneer de minister. Wat blijkt: zelfs vlak naast een autosnelweg zou volgens de applicatie de luchtkwaliteit goed scoren. De applicatie baseert zich immers op de dichtstbijzijnde meetstations, maar soms staan die 10 a 15 kilometer verderop met deze verwarrende en niet nauwkeurige resultaten als gevolg.
Ik ben ervan overtuigd dat sensibilisering over luchtkwaliteit bij de burger van groot belang is. Zo’n applicatie kan dus zeker een meerwaarde bieden. We moeten echter duidelijk zijn. Het gaat hier om een gemodelleerde waarde op basis van verschillende parameters. Als blijkt dat die teveel zou afwijken van de actuele waarde, dan zijn we natuurlijk verder van huis.
Ik heb de nieuwe minister van Leefmilieu Koen Van Den Heuvel in het Vlaams Parlement dan ook opgeroepen om hierover duidelijkheid te scheppen en de applicatie up te daten. Herbekijk hieronder mijn tussenkomst in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement op woensdag 13 februari 2019.