parallax background

Strijd tegen gehoorschade begint volgend jaar

29/04/2011
“Zelfs 100 decibel is niet veilig”
09/04/2011
Kasteel van Ham blijft zonder beheer
07/05/2011
 

Dat liet Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur weten in haar antwoord op parlementaire vragen van Vlaams CD&V-parlementslid Tinne Rombouts en Open Vld-parlementslid Gwenny De Vroe. Die vroegen om een stand van zaken in het dossier, waarrond het sinds februari opvallend stil is.

In januari 2011 kondigde de minister aan dat er gewerkt werd aan een nieuwe geluidsnorm voor evenementen. Ze stelde daarbij - afhankelijk van het soort evenement - maxima voor van 90, 95 en 100 decibel, gekoppeld aan een reeks 'omkaderende maatregelen'.

Bezwaren
De jeugd-en muzieksector reageerde erg negatief op het voorstel en diende in februari in een gezamenlijk standpunt een hele reeks bezwaren in, gekoppeld aan alternatieve voorstellen. Sindsdien onderhandelde het kabinet voort over een nieuw voorstel. Nu blijkt dat de streefdatum - voor het zomerreces van 2011 - niet zal worden gehaald.

"Nu nog iets veranderen en aan alle muziekfestivals opleggen dat ze tegen de zomer aan alle voorwaarden moeten voldoen, zou niet getuigen van goed bestuur", vindt Schauvliege, die de sector niet aan zijn lot wil overlaten. De minister wil een nieuwe regeling nu in werking laten treden in 2012, maar zou daarna eventueel "nog één of twee jaar met een aantal tests werken".
Informatiecampagne
De minister licht al wel een tip van de sluier over een nieuw voorstel. Daarin streeft ze naar een vereenvoudiging van de categorieën en van de omkaderende maatregelen. De minister kondigt ook al een grootschalige informatiecampagne aan over de risico's op gehoorschade.

Hoedanook betekent het uitstel dat de sector het zeker nog dit jaar zonder wettelijk kader moet stellen. Wat grote concerten en zomerfestivals betreft, heeft dat tot gevolg dat meestal een norm van 103 decibel zal worden gehanteerd. Dat is de richtlijn die de sector zichzelf vorig jaar opgelegde in een charter, dat door de grootste spelers werd ondertekend.

Stef VANWOENSEL
ll Dat festivals opgelucht ademhalen bij het uitstel van een nieuwe geluidsnorm, spreekt voor zich. Toch blijven veel oorartsen geloven dat hun geluidsgrens van 103 decibel te hoog ligt om permanente gehoorbeschadiging te voorkomen. "Ik vind de discussie over 100, zoals in het voorstel van Schauvliege, of 103 decibel zelfs zinloos", zegt de Antwerpse neurochirurg Dirk De Ridder. "Dat is het verschil tussen 7,5 en 15 minuten veilige blootstelling." Pas wanneer je een norm van 90 decibel hanteert - het geluid van een haardroger! - kan je veilig twee uur een concert bijwonen. Ik vrees een beetje dat een wet die de norm stelt op 100 decibel mensen een vals veiligheidsgevoel zou kunnen geven. Dan lijkt het me beter om bij elk concert waarschuwingsbordjes op te hangen én oordopjes uit te delen. Die halen het geluidsniveau gemakkelijk met 15 tot 20 decibel naar beneden. Mensen moeten vooral onthouden dat ze, zoals je in de zon altijd zonnecrème moet smeren, je je oren altijd moet beschermen bij luide muziek."


 
 

Schrijf u in op de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte door je in te schrijven op de nieuwsbrief.