België heeft vorig jaar slechts 834 ton plastic uitgevoerd naar China. Dat zei Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege dinsdag in het parlement na vragen van Bruno Tobback (sp.a) en Gwenny De Vroe (Open Vld). De sector trok afgelopen weken aan de alarmbel, omdat China wil stoppen met de invoer van plastic voor recyclage. De Belgische uitvoer werd door OVAM, de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, op 40.000 tot 50.000 ton geschat.
China liet afgelopen zomer aan de Wereldhandelsorganisatie dat het wil stoppen met de invoer van plastic, net op een moment dat Vlaanderen er aan denkt nog meer plastic te gaan inzamelen met een uitgebreide blauwe zak.
De Belgische uitvoer van plastic naar China bleef vorig jaar echter beperkt tot 834 ton, verzekert Schauvliege. Het cijfer van 40.000 tot 50.000 ton slaat op de totale uitvoer van afval naar het Aziatische land. In totaal werd er vorig jaar 84.323 ton Belgisch plastic gerecycleerd.
"Het PMD-afval (plastic, metaal en drankkartons) wordt volledig in Europa gerecycleerd", aldus de CD&V-minister. "De inhoud van de roze zak (waarmee restplastics in enkele steden worden ingezameld) wordt zelfs volledig in België verwerkt."
"De Chinese route is tot nog toe een makkelijke manier geweest om ons afval te recycleren", geeft Schauvliege toe. "Maar het is nu de verantwoordelijkheid van de betrokken sectoren om andere opties te zoeken. Het uitbouwen van nieuwe verwerkingscapaciteit is niet de verantwoordelijkheid van de overheid."
De beslissing over de invoering van een uitgebreide blauwe zak, die de verantwoordelijke organisatie Fost Plus vorige week voorstelde, wordt pas volgend jaar genomen, benadrukt Schauvliege. "Dat kadert in een totaalvisie op afvalbeleid die er volgend jaar komt. Zo moet er ook worden beslist over een nieuwe erkenning voor Fost Plus en over een mogelijke invoering van statiegeld op drankverpakkingen."