Tweede Vlaams coronasteunpakket aan ondernemers goed voor 16,5 miljoen euro voor de regio Halle-Vilvoorde
11/02/2021Smart-City Kampenhout
23/02/2021
In 2020 voerde Vlaanderen 22.626 honden in. Dat is een stijging met 15 procent tegenover 2019. Toen kwamen nog 19.635 honden onze regio binnen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts op een schriftelijke vraag van Open Vld-parlementslid Gwenny De Vroe. Welk percentage hiervan broodfok is, is echter niet duidelijk. “Er zijn vele en ook terechte bekommernissen over broodfok en illegale import. Maar het is belangrijk om te weten welk soort kwekers zich hieraan bezondigen. De minister beschikt echter over te weinig gedetailleerd cijfermateriaal. Zo kan je geen doelgericht beleid voeren. Met één klik moet je kunnen nagaan of een hond afkomstig is van een professionele of gelegenheidskweker of is ingevoerd via een vzw. Dat lijkt me anno 2021 niet te veel gevraagd. We moeten de strijd tegen broodfok aangaan op basis van feiten, niet slogans”, zegt De Vroe.
Er wordt gevreesd dat de lockdowns en het vele thuiswerken afgelopen jaar geleid hebben tot impulsaankopen van pups of asielhonden. Een van de indicatoren daarvoor is het aantal pups en volwassen honden dat geïmporteerd wordt vanuit het buitenland. Vlaams Parlementslid Gwenny De Vroe (Open Vld) stelde hierover een parlementaire vraag.
“Uit het antwoord van minister Weyts kunnen we afleiden dat Vlaanderen vorig jaar 22.626 honden invoerde. In 2019 kwamen er nog 19.635 honden ons gewest binnen. Hun aantal is dus met 15 procent gestegen”, zegt De Vroe. “De cijfers tonen ook aan dat enerzijds de traditionele importlanden als Slovakije (-26 procent) en Tsjechië (-19 procent) een opmerkelijke daling kennen. Anderzijds komen landen als Hongarije (+91 procent) en Roemenië (+81 procent) sterk opzetten. Hierbij is het belangrijk om te vermelden dat de illegale import van honden om evidente redenen niet in deze cijfers zit. Het is vooral dat circuit dat zich niet aan de regels houdt en waar zich de meeste broodfokkers bevinden.”
Parlementslid Gwenny De Vroe vindt het antwoord van de minister teleurstellend: “Vorige maand lag het Vlaamse ‘YouTube’-koppel Celine Dept en Michiel Callebaut nog onder vuur omdat ze een puppy kochten bij een broodfokker. Dan vind ik het onbegrijpelijk dat er hierover geen enkele statistiek beschikbaar is. Zo kan je dus geen controle uitoefenen. Het moet mogelijk zijn om na te gaan wat het gans parcours is van een hond: waar is hij geboren, wie waren de eigenaars, heeft hij ooit in een asiel gezeten en van waar kwam hij dan, enzovoorts. Het versterkte departement Dierenwelzijn moet ertoe in staat zijn om zoiets op poten te zetten.”
Tot slot zijn er natuurlijk ook honden die overlijden. Het grootste deel van de aankoop van pups is dus een ‘vervangaankoop’ na het overlijden van de vorige hond. In 2020 overleden er in Vlaanderen 14.053 honden. Het jaar ervoor waren dat er nog 14.450.